Новини

“Бронік за цукерки”. Учні нашої школи зібрали кошти на бронижилет

Як допомогти військовим, коли не маєш особливих статків, спеціальних умінь і навичок чи достатньо років, щоб включитися у боротьбу за перемогу? Власний спосіб знайшли доньки волонтерки Інни Путятіної Катя і Ярослава, які започаткували акцію «Купіть цукерку, а я куплю броніка». Виготовляючи власноруч та продаючи солодощі, дівчата уже зібрали кошти на один бронежилет для військових і далі продовжують цю справу.

«Нас надихнув приклад мами, яка постійно допомагає захисникам, опікується переселенцями. Тож я запропонувала сестрі спробувати і собі долучитися», – розповідає Катя. Дівчата наготували льодяників на паличці, запакували їх в індивідуальні пакування, оздоблені синіми і жовтими стрічечками, облаштували з коробки імпровізований лоточок і з ним пішли до міського ринку. Перехожим пропонували купити цукерки за будь-яку зручну для них суму. Найдорожчий наразі льодяник продався за 200 гривень.

Отак, продаючи солодощі на вихідних, дівчата уже назбирали на один бронежилет. Кошти передали Андрію Кандибі, який придбав це спорядження, яке захистить когось із солдатів. «Ми навіть сфотографувалися в ньому. Дуже важкий», – ділиться Яруся. Його мають передати воїну на передову.

Катя зараз навчається в дев’ятому класі, Яруся – в третьому. Молодша сестричка обожнюю малювати, каже, що мистецтво для неї  – це цілий світ. Її малюнки яскраві, наповнені життєрадісними кольорами. Старша ж викладає картини з мозаїки, любить читати, займатися рукоділлям. У вільний час допомагає власникам песиків – вигуляє собак, адже дуже любить тварин. Самостійно опанували ази масажування і навіть думає про те, щоб пов’язати із цим майбутній фах.

Захоплення дівчат – красиві, яскраві і мирні. Але, як і тисячі українських дітей, ці дівчатка зараз найбільше мріють про те, щоб пришвидшити перемогу України, і шукають можливості допомогти у цьому.

У кожної свої мрії на час після перемоги. Яруся хоче поїхати з сім’єю в Карпати, адже усі вони обожнюють подорожі, спільно заощаджують для цього кошти і відкривають для себе красиві й цікаві куточки України. А Катя зізнається: «Найперше – вийду на прогулянку з двома навушниками у вухах. Бо зараз гуляю з одним, аби не пропустити сирену – сигнал повітряної тривоги».

Зараз Катя і Яруся продовжують свою благодійну акцію – роблять льодяники, продають і збирають кошти. І хоч комусь може здатися, що такий «цукерковий» внесок невеличкий в масштабах потреб війни, але насправді саме куплений за вторговані дівчатами гроші бронежилет може врятувати життя ще одному українському захиснику.

Валентина Адамчук